Fazanerija Ecoagro

Uzgoj fazanske divljači počinje davne 1870. godine kada je grof Marko Bombelles (st.) uvezao iz južne Moravske (današnje Češke) fazana običnog u svoje lovište Zelendvor.

 Obitelj Bombelles zaposlila je kraljevskog nadšumara i lovnog stručnjaka Paula Wittmanna koji je 1872. godine na području Zelendvora započeo uspješan umjetni uzgoj fazana. Jaja fazana običnog su bila nasađivana pod kvočke domaće peradi a fazanski pomladak držao se na otvorenom. U to doba fazan obični proširio se sa područja Zelendvora u ostala hrvatska lovišta.

Fazanerija je izgrađena  1952. godine i njen tadašnji kapacitet iznosio je 2.000 fazana godišnje. Tijekom godina kapacitet fazanerije se povećavao  te je 1960. godine na umjetni način uzgojeno 7.500 fazana. Sa industrijskim načinom proizvodnje fazanerija je započela 1964. godine kada su izgrađeni neki od postojećih objekata na fazaneriji.

Sedamdesete i osamdesete godine bile su najbolje godine za fazaneriju jer je bio najveći proizvođač žive pernate divljači u Hrvatskoj. Godine 1988. izgrađena je i Valionica pernate divljači. Početkom 90-tih godina fazanerija proživljava najteže dane jer se znatno smanjila potražnja za fazanskom divljači.

Početkom 21. stoljeću  proizvodnja na fazaneriji se znatno modernizirala kapacitet fazanerije iznosio je 300.000 fazana a prosječna godišnja proizvodnja iznosila je 150.000 jednodnevnih fazanskih pilića.

Danas je fazanerija u posjedu tvrtke Ecoagro d.o.o. i investiraju se  značajna sredstva u modernizaciju i renovaciju fazanerije. Nabavljeno je matično jato iz Mađarske te se krenulo u proizvodnju fazanske divljači.